segunda-feira, 16 de Abril de 2012

ALMONDEGAS MARROQUINAS KEFTA / MOROCCAN KEFTA MEAT-BALLS

Kefta é a designação dada no Médio Oriente para carne de vaca ou cordeiro moída, normalmente misturada com cominho, páprica, cebola picada, coentro e salsa.
Ingredientes (6-8 pessoas):
- 1 Kg. de carne picada (pode ser mistura de carnes);
- 1 colher de chá de cominhos;
- 2 colheres de chá de paprika;
- 1 pitada de piri-piri moído;
- 1 ramo de salsa  e 1 ramo de coentros lavados;
- 1 cebola;
- 1 colher de chá rasa de canela;
- 1 pitada de hortelã fresca;
- 150 g de manteiga;
- sal, malagueta e ovos q.b.;
Picar a carne, salsa, coentros, cebola e hortelã. Misturar tudo com os cominhos, paprika, piri-piri, sal e canela. Deixar repousar cerca de 1 hora.
Formar bolas de carne do tamanho de berlindes com a mistura, humedecendo as mãos. Cozinhar em 150g de manteiga, sem adicionar água num tacho anti-aderente. Deixar o sumo que sai ferver em lume brando até engrossar. Retirar do lume.
Quando servir, colocar a carne na tajine, adicionar malagueta esmagada e aquecer em lume brando. Parta os ovos (um por pessoa) e coloque no prato da tajine. Polvilhe os ovos com sal.
Sirva imediatamente, assim que as claras estiverem cozidas.
Acompanha com pão.
Kefta is ground beef or lamb, typically mixed with cumin, paprika, minced onion, coriander and parsley.
Ingredients (6-8 persons):
- 1 Kg. minced meat (can be a mix of meats);
- 1 teaspoonful of cumin;
- 2 teaspoonful of paprika;
- a pinch of ground pepper;
- 1 large bunch of parsley washed;
- 1 large bunch of coriander washed;
- 1 onion;
- salt and chili;
- 1 heaped teasponful of cinnamon;
- 1 or 2 sprigs of fresh mint;
- eggs;
Mince together the meat, parsley, coriander, onion, mint and salt. Mix with cumin, paprika, hot pepper e cinnamon. Knead this mince hard and leave to stand for about an hour.
Form into small balls the size of marbles, witting the hands often. Cook these balls in 150 g of butter, without adding any water. Leave the juice that comes from the kefta to boil down until it is thick and take the saucepan out of the heat.
When about to serve, put the meat-balls into a tajin, had a litle crushed chili and heat over a low flame. Then break a few eggs (one for person) into the dish, well spaced out, spinkle them with table salt and remove from the heat as soon as the whites are cooked. Serve very hot with sliced bread.

BOM APETITE!! / BON APPETIT!!


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